JavaScript ve Node.js Arasındaki Fark Nedir?

JavaScript ve Node.js Arasındaki Fark Nedir?
JavaScript ve Node.js, teknoloji dünyasındaki en popüler programlama dillerinden ikisidir. JavaScript, basitliği nedeniyle uzun süredir ön uç geliştiricilerin tercih ettiği dil olmuştur. Ancak, çok yönlülüğü nedeniyle Node.js, arka uç programlama için popüler bir seçim haline gelmektedir. Node.js ile geliştirme, geleneksel JavaScript ile geliştirmeden tamamen farklı bir deneyim sunar.
Bu iki dilin temel özelliklerini ele aldığımız ve Node.js'i JavaScript yerine ne zaman kullanmak isteyebileceğinizi tartışacağız.
Peki bu iki programlama dili arasındaki fark nedir, sizlerle daha yakından inceleyelim.
JavaScript'e Genel Bakış
JavaScript , web geliştirme için nesne yönelimli bir programlama dilidir. Ön uç geliştirme ve bazı arka uç geliştirme çerçeveleri için yaygın olarak kullanılır. JavaScript, sunucu tarafında Node.js ile ya da istemci tarafında bir web tarayıcısında da kullanılabilir.
JavaScript Nedir?
JavaScript, tüm tarayıcılarda çalışabilen bir betik dilidir. ECMAScript'in gelişmiş bir sürümüdür ve bazı Nesne Yönelimli Programlama (OOP) kavramlarını kullanır. JavaScript, güçlü ve öğrenmesi kolay olduğundan, web uygulamaları oluşturmak isteyen geliştiriciler için popüler bir seçimdir.
Web sitenizi dinamik web sayfalarıyla etkileşimli ve kullanıcı dostu haline getirmek için JavaScript'i kullanmayı tercih edebilirsiniz. Dil sunucu tarafı veya istemci tarafı programlama için kullanılabildiğinden, mobil uygulamalarda ve oyun geliştirmede de yaygındır. Aslında, JavaScript'in tarayıcının ana dili olduğu bilinmektedir.
JavaScript'in Artıları ve Eksileri
JavaScript'in Artıları
- Yaygın: JavaScript, en popüler programlama dillerinden biridir ve bu nedenle, takıldığınız bir noktada size yardımcı olabilecek geniş bir geliştirici topluluğuna sahiptir.
- Esnek: JavaScript, çeşitli uygulamalar için kullanılabilen çok esnek bir dildir.
JavaScript'in Eksileri
- Statik Tür: JavaScript, statik türleri olmayan dinamik bir dildir. Bu durum hata ayıklamayı zorlaştırabilir.
- Güvenlik: JavaScript, istemci tarafı bir dil olduğundan, Node.js gibi sunucu tarafı dillerden daha az güvenlidir.
Node.js'e Genel Bakış
Node.js Nedir?
Node.js, sunucu tarafı geliştirmeye yönelik bir JavaScript çalıştırma ortamıdır. Node.js, tarayıcı yerine sunucuda çalışan JavaScript kodu yazmanıza olanak tanır. Node.js web uygulamaları, API'ler ve mikro hizmetler oluşturmak için oldukça popülerdir.
Node.js, JavaScript'te bulunamayan çeşitli kütüphanelere sahiptir, bu da işlemlerin daha kolay olmasını sağlar. Ayrıca, herhangi bir tarayıcıda çalışabilen JavaScript'in aksine, Node.js'e yalnızca V8 motoru ve ek ağ kütüphaneleri aracılığıyla erişilebilir.
Node.js'in Artıları ve Eksileri
Node.js'in Artıları
- Performans: Node.js, yüksek performansıyla bilinir. Bunun nedeni, Node.js'in olay güdümlü, engellemeyen bir G/Ç modeli kullanmasıdır.
- Ölçeklenebilirlik: Node.js çok ölçeklenebilirdir, büyük ve karmaşık uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir.
Node.js'in Eksileri
- Geri Arama: Node.js, doğru kullanılmadığı takdirde geri arama sorunlarına yol açabilir. Geri arama sorunları, çok sayıda iç içe geri aramanın kodun okunmasını ve hata ayıklamasını zorlaştırdığı durumlardır.
- Tek İş Parçacıklı: Node.js, aynı anda yalnızca bir CPU çekirdeği kullanabilen tek iş parçacıklı bir dildir. Bu, CPU üzerinde yoğun görevler için bir darboğaz olabilir.
Node.js ve JavaScript Arasındaki Fark Nedir?
JavaScript ve Node.js'in temellerini ele aldığımıza göre, iki dil arasındaki farka daha derinlemesine bir göz atalım.
- Node JS bir çalıştırma ortamıdır ve JavaScript kodlarını çalıştırmak için kullanılır. JavaScript ise bir programlama dilidir ve uygulama geliştirmek için kullanılır. Bu uygulamalar Node veya herhangi bir tarayıcı üzerinde çalışabilir.
- Node.js JavaScript kodlarını çalıştırırkenn, JavaScript tarayıcılar üzerinde ve Node.js üzerinde çalışır.
- JavaScript tarayıcı üzerinde çalıştığı için DOM ve window nesnelerini manipüle edebilir. Node.js DOM ve window nesnelerini desteklemez.
- JavaScript frontend ve backend uygulamalar geliştirmek için kullanılır. Node JS ise backend uygulamaları çalıştırmak için kullanılır.
- JavaScript standartlara sahip bir programlama dilidir ve program yazmak için kullanılır. JavaScript kodları düz metinlerden ibarettir. Node JS ise C++ ile yazılmış bir çalıştırma ortamıdır.
- JavaScript kodlarının çalışması için çalıştırma ortamına ihtiyaç vardır ve çok farklı çalıştırma ortamları bulunmaktadır. Firefox, Spider Monkey, Google V8 Engine, Safari ve Javascript Core bu ortamlardan bazılarıdır. Node JS ise yalnızca Google V8 motorunu kullanmaktadır.
Fabor Digital Daima Yanınızda
Teknoloji ve yazılım alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek için Fabor Digital’i takipte kalın!
Fikirleriniz İçin Mükemmel Çözümler
Hemen Ücretsiz Teklif Alın
Hemen teklif formumuzu doldurarak talep ettiğiniz hizmet ile ilgili olarak çözüm teklifi alın.