logo
Hackathon Nedir ve Nasıl Çalışır? | Fabor Digital

Hackathon Nedir ve Nasıl Çalışır?

Uzmanların eğlenceli ancak rekabetçi bir ortamda birlikte çalışmasına izin vermek, birinci sınıf çözümler geliştirmenin anahtarıdır.  

Son 20 yılda yüzlerce kuruluş, kârlarını artırmak için hackathonları kullanmaktadır. Rekabetin gücü ve sınırlı bir zaman çerçevesi ile uzmanlar, yenilikleri yönlendiren ve kariyerleri başlatan yüksek kaliteli çözümler bulmaktadırlar.

İnsanların hızla yazılım veya donanım çözümleri geliştirmek için bir araya geldiği bir etkinlik olan hackathon hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Hackathon Nedir?

‍Hackathon, uzmanları bir araya getiren ve belirli bir sorunu çözmek için işbirliğine dayalı ortam oluşturan bir etkinliktir.

Hackathon kelimesi, "hack" ve "marathon" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yani, aslında bilgisayar korsanları için olan bir maratondur. Ancak bu durumda bilgisayar korsanları keşif amaçlı bilgisayar programcılarıdır.

İlk hackathon, OpenBSD'nin kriptografik yazılım üzerinde çalışan on yazılım geliştiriciyi bir araya getirdiği Haziran 1999'a kadar uzanmaktadır.

Modern hackathonlar sponsorlara, ortaklara ve işe alım uzmanlarına hitap etmektedir. Bir çözüm üzerinde çalışmanın yanı sıra, hackathon katılımcıları atölye çalışmalarına katılır, sunumlar yapar, sponsorlarla etkileşime girer, işe alım uzmanlarıyla iletişim kurar ve çok daha fazlasını yapar.

Hackathonlar Neden Bu Kadar Popüler?

Hackathon formatının başarısı, yaratıcı özgürlükten kaynaklanmaktadır. Belirli bir metodoloji kullanmak veya şirket kurallarına uymak yerine, teknoloji uzmanları tipik geliştirme kısıtlamalarından muaftır.

Bir zaman sınırı olsa da, hackathon organizatörleri genellikle katı bir çerçeve dayatmazlar. Böyle bir ortam da oldukça üretkendir.  

Hackathon katılımcıları problem çözmenin yanı sıra öğrenme, fikirlerini paylaşma, etkili ağ oluşturma, rahatlatıcı ve davetkar bir atmosferin keyfini çıkarma fırsatı elde eder.

Hackathonlar Nasıl Çalışır?

Hackathon'lar genellikle tema tabanlıdır. Bir organizatör, iş hedefleriyle uyumlu ekiplere, sponsorlara ve ortaklara hitap eden bir tema seçer. Bu tema içerisinde::

  • Değerlendirme kriterleri belirlenir ve bir hackathon jürisi seçilir.
  • Ödüllere karar verilir.
  • Uygun bir yer belirlenir (sanal bir hackathon düzenlemek de mümkündür).
  • Çevrimdışı etkinlikler için ekipmanlar kurulur ve çevrimiçi sürüm için gerekli yazılım (Slack, Zoom vb.) veya bir platform ayarlanır.
  • Düzenleyen taraf, hackathona olabildiğince çok katılımcı getirmek için yaklaşan etkinliği basın bültenleri, sosyal medya gönderileri, e-posta kampanyaları ve ücretli reklamlarla pazarlayabilir. Ev sahibi ayrıca hızlandırıcılar yada idari personel ile iletişime geçebilir.

Katılımcılar için hem çevrimiçi hem de çevrimdışı hackathon yapısı genellikle basittir. Yeni gelen katılımcılar bir hackathon etkinliğinin ne olduğu konusunda net bir fikre sahip olmasalar bile formata hızla ve kolaylıkla alışırlar.

Kısacası hackathonlar, ortak bir sorun üzerinde çalışmak için yetenekleri bir araya getirerek işler. Organizatör etkili işbirliği ve rekabet için yararlı, rahatlatıcı ve üretken bir ortam düzenler. Katılımcılar da çözüm bulmak, öğrenmek, ağ kurmak ve daha iyi kariyer fırsatları keşfetmek için bu formattan yararlanır.

Bir Hackathon'da Ne Yaparsınız?

Hackathon etkinliklerinin temel amacı, herhangi soruna etkili bir çözüm bulmaktır. Buna göre geliştiriciler, tasarımcılar, mühendisler ya da etkinliğe katılan herkes bu çözümü keşfetmeye çalışır.

Organizatörler ve sponsorlar da işbirliği fırsatları arayarak, etkinliğin organizasyonel yönleriyle ilgilenirler ve ağ oluştururlar.

Hackathonlar Ne Kadar Sürer?

Hackathonlar genellikle 24 ila 72 saat sürer. Takımlar katılımlarını beyan ettiklerinde hazırlanmak için genellikle bir haftaları vardır. Bu süre zarfında, hangi ekip üyesinin projenin hangi kısmından sorumlu olduğuna karar verirler.

Ancak birçok hackathon katılımcısı bireysel uzmanlardır. Etkinliğin ilk saatlerinde yeni ekipler oluşur, bu nedenle rollerin önceden belirlenmesi gerekir.

Fabor Digital Daima Yanınızda

Teknoloji ve yazılım alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek için Fabor Digital’i takipte kalın!

Fabor Digital | Sizi Arayalım Yazısı Light